Myöhemmin's Blog

Just another WordPress.com weblog

Rintamamiestalo

Unelmoin monta kertaa siitä että, olisin talossa, joka on täynnä huoneita ja käytäviä, joista paljastuu vähitellen, piiloutuneita tarinoita ja esineitä. Tässä talossa voisi kuunnella saden ropinaa ja tuulen suhinaa, kesähelteeltä suojattuna.

Lapsena asuin vanhassa, pienessä talossa, josta aina löysin taikamaisia paikkoja: vintti, jossa kuivatetut sipulit nukkuvat romujen seassa; pieni ikkuna, josta pääsin vintistä katolle, sitten vaarallinen matka matalaan varastoon, ja sieltä mahtava hyppy hiekkakasaan, joka oli unohtunut pihalle viimeisen remontin jälkeen.

Lapsuuteni talosta muutin kerrostaloon; ensin vanhempieni kanssa, sitten mieheni kanssa, vanhempieni kanssa ja mieheni kanssa. Aina kerrostaloon.

Haaveilin omasta maapalstastani, jossa kasvaisi kaksi tulppaania ja yksi hyasintti. Toivoin tätä niin kovasti, että eräänä päivänä avasin nettin ja löysin minun unelmarivitaloni: unohdettu pienessä kaupungissa, talvella, satumaiseman keskellä. Talon takana, aidan suojassa, olisi pienen pieni kasvipuutarhani. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Tarvitsen yleensä viikkoja ennen kun päätän ostaa farkut tai punaiset kengät jotka sopivat minun uuteen huissolkeeni. Viikkoja. Talon ostin yhdessä päivässä.

 Elämä jatkui, lapsi varttui, työpaikka vahtui, työmatkani pidentyi, Hänkin ilmestyi, ja niin rintamamiestalo tuli vastaan, kuten ”talo etsi ihmistä” mainoksessa.

Se oli vanha, viisas ja vähän surullinen talo. Jokaisen Remontti-Reiskan unelma, mainosti kiinteistövälittäjä ammattilaisena. Rakennettu vanhan savupiipun ympärille, valoa kaikkialla, paitsi kellarissa, joka näytti täsmälleen kuin Alcatrazin vankila. Sama tunne: ”Jättäkää kaikki toiveenne sisään astuessanne”. Mutta piha… Piha oli täynnä kukkia: narsisseja, tulppaaneja, syreeniä, tuntemattomia kukkia ja keskellä odotti keinu- vanha puurakenteinen keinu – sama kuin Juoksuhaudantiellä.

Matkustin ajassa hieman taaksepäin ja mietin millaisia talossa asuneet ihmiset olivat. Tiedän heidän nimensä, ammatinsa, uskonnonsa, ketkä olivat naimisissa. Tiedän kuka oli ensimmäinen lapsi ja milloin hän muutti pois talosta. Tiedän kaikki heistä luettuani talon asukaskirjaa. Löysin ullakolta purujen seasta tuttipullon, vanhat kengät, ja monta 50-luvun lehtiä. On varma että heteromiehet rakensivat tämän talon. Löysin talon viinapullon, joka voisi olla yhtä tärkeä kuin kultakolikot, jotka isoäitini hautausi hänen talon pohjalle, onnea varten. Keittiön piilosta tuli esiin vanha takka ja kellarista paljastui puusauna. Tunnen että tämä talo on täynnä upeita tarinoita ja kiehtova historia. Kaiken tämän keskelle tulin minä, Romaniasta.

Reclame

9 aprilie 2010 - Posted by | eu |

9 comentarii »

 1. turco-ungro-finica asta e complet opaca, nici macar Romaniasta nu pot sa ghicesc ce-nseamna: romanca, romaneste, Romania?
  si cineva se apropie de 50 de ani. cine? eu nu, tu nici atat

  Comentariu de tristeteapamantului | 9 aprilie 2010 | Răspunde

 2. Ai scris frumos – iar. Asa cum scriu printesele de Espoo 🙂

  Ziarele sint din anii ’50, ziarele vechi gasite’n pod prin rumegus. Doar ziarele.

  Comentariu de Toolman | 10 aprilie 2010 | Răspunde

 3. Asta e tema la finlandeza si vorbesc despre casele in care am trait. In cea in care stau acum am gasit in „pod” reviste din anii ’50, (alea din poza), sticle si pantofi ingropati in rumegus; si am cartea casei cu toti proprietarii si chiriasi care au locuit aici din vecii vecilor si pana azi. Am si planul casei, desenat tot in ’50. Il vezi?

  Comentariu de myohemmin | 10 aprilie 2010 | Răspunde

  • sa n-arunci revistele. o casa cu o poveste. sa ne-o spui. si fa poze pantofilor.

   Comentariu de tristeteapamantului | 10 aprilie 2010 | Răspunde

 4. Asta ai scris tu acolo, printesa de Espoo?
  Interesanta istoria ,acum ca am si vazut dovezi e chiar fascinant.Stafii ,ceva…?

  Comentariu de campuriAurii | 10 aprilie 2010 | Răspunde

  • 🙂 eu nu mai stau de mult in Espoo, insa la titlul de printesa ce pot sa spun decat merci…
   stafiile mele sunt blande – daca apar la developat, le fac o poza –

   Comentariu de myohemmin | 10 aprilie 2010 | Răspunde

 5. Pacat ca nu am inteleg nimic.

  Comentariu de Mihaela | 13 aprilie 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: