Myöhemmin's Blog

Just another WordPress.com weblog

Scoala in Finlanda

Nu va mai povestesc cum e in Romania, ca vad ca am date invechite si nimeni nu vrea sa ma lumineze cum stau lucrurile acum…

Diferit in Finlanda mi s-a parut in primul rand accentul pus pe responsabilitatea copilului de a-si face datoria, respectiv temele. Parintii pot evident ajuta copilul, daca vor, insa in general nu o fac.

Diferit mi s-a parut respectul acordat elevului. Orice pedeapsa corporala sau psihica este interzisa. Copilul nu poate fi insultat sau ridiculizat nici de profesori nici de colegi. In aceasta privinta, in special dupa intamplarile cu impuscaturile din scoli, toleranta la hartuiala, este zero.

Concurenta in clasa este minima, astfel incat atat elevii superdotati cat si cei subdotati sa se bucure de progresul individual si atmosfera de lucru sa fie buna. S-a studiat ca eficienta muncii intr-o atmosfera pozitiva este superioara muncii constranse sau efectuata intr-o atmosfera negativa, stresata, plina de critici.

Notele elevilor nu sunt publice si alti parinti nu pot avea acces la situatia scolara a colegilor. Se merge atat de departe cu discretia incat, dupa 17 ani, cand copilul se considera major, nici parintii nu mai au acces la notele acestuia, fara sa aibe acordul copilului. Linia generala este: cine vrea sa invete bine, cine nu, nu. Exista intotdeauna alternative scolare, nu-si rateaza nimeni viata pentru ca la 15 ani s-a lasat de scoala, daca asta vrea.

Este posibil, insa total neobisnuit sa faci pregatire in particular. Exista cursuri organizate de diverse institutii unde poti face pregatire suplimentara pentru admitere, de exemplu, sau studia alte materii, insa nu iti vin profesorii acasa…

Creditele obtinute in timpul liceului sau al facultatii se conserva pe o perioada lunga de timp, astfel incat daca iti doresti sa reiei scoala de unde ai lasat-o, o poti face oricand.

Tinuta elevilor, in special in a celor mari, nu are nici o relevanta. Adresarea se face pe numele mic, toti profesorii sunt: Matti, Risto, Jane… iar cel putin in facultate fiecare ajungea la ora cand avea chef si pleca de asemenea cand avea chef. Fara intrebari.

Majoritatea cursurilor, seminarea, tezelor se publica pe internet. Daca ai nevoie de date despre bobinajului motorului axial, e suficient sa dai un google si sa gasesti cursurile facultatii din Lappeenrantaa.

Tot in spiritual asumarii responsabilitatilor, copii incep dupa 13 ani sa aibe usoare slujbe de weekend, sau de vacanta, pentru asigurarea banilor de buznar. Am un coleg, a carui mama i-a cerut, in liceu, sa participe financiar la intretinerea casei in timpul vacantei de vara (si nu pentru ca ea era saraca, ci in scop educativ). In timpul facultatii daca nu ai un venit al tau, inseamna ca nu esti in stare. Vacantele nu iti sunt platite de parinti si chiar cei foarte avuti pretind ca odraslele lor sa se descurce singure dupa o anumita varta.

Independenta e incurajata si de stat, astfel studentii primesc bursa, doar daca nu au aceeasi adresa cu parintii. Este adevarat ca acesta e un drum doua taisuri, dupa castigarea independentei, relatiile cu familia pot deveni minime si  nimeni nu are obligatia sa-si ingrijeasca parintii. Pe de alta parte casele batranilor sunt cu totul la alt nivel fata de cele de acasa.

Anunțuri

21 Aprilie 2010 - Posted by | Din invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie, University |

14 comentarii »

 1. Nu inteleg cu competitia cum e.
  Eu ma gandeam ca si in invatamant ca si in alte domenii daca e concurenta e progres.
  Daca sunt intr-o clasa cu un nivel competitiv ridicat ,ma straduiesc si eu sa ma mantin la nivelul clasei.Daca nu,stau acolo pe tanjeala.
  Bine ar fi,copii fiind(nu gasesc alta formulare)safin constienti ca trebuie si ce trebuie.Constrangerea pana la urma e calea sa ne urnim la treaba.
  Iar ma gandeam la Paler.
  Aici universitatile au devenit familii,dinastii,cumetrii.
  Daca te uiti cine sunt decani,profi,rectori, o sa vezi ca seamana toti la nume.Haha !!!
  Diplomele se iau usor,mergi la privat si iei mai multe iar doctoratele s-au dat si in cadrul unor firme private.

  Comentariu de campuriAurii | 21 Aprilie 2010 | Răspunde

  • Si eu cred ca constientizarea copiilor vine mai tarziu decat se crede aici, iar imposibilitatea parintilor de a stii rezultatele scolare, mi se pare absurda. Insa sistemul asta e. Pe de alta parte, selectia se face de la clasa a 10. Deci de la liceu in sus, intri pe baza de examen sau dosar si esti cu colegi de acelasi nivel. Dar in principiu nu-ti spune nimeni: o sa se aleaga praful de tine repetentule, esti ultimul din clasa! Ti se spune: sunt multumit de progresul tau, crezi ca poti in plus face asta si asta? Ca sa nu mai vorbim ca in facultate constrangerea vine de la taxe: nu ti-ai facut creditele, trebuie sa platesti bursa inapoi.

   Comentariu de myohemmin | 21 Aprilie 2010 | Răspunde

  • Ideal mi se pare ca rotitele sa se invarta fara motorul concurenta, intr-un domeniu precum invatamantul, care formeaza oameni, personalitati…
   Si cum sistemul asta finlandez pare ca se misca binisor sau cel putin cu spor, inseamna ca exista de fapt si alte motoare la dispozitie in afara concurentei…responsabilizarea, curiozitatea…nu stiu inca, sunt de-abia la gradinita ;)… Insa chiar si la nivelul acesta sunt martora a unor motorase de toata frumusetea.
   Se investeste foarte foarte mult pentru a intelege copilul si a putea astfel raspunde corespunzator nevoilor lui in diferitele sale etape de formare. Iar daca reusesti sa-i intelegi, desigur vei gasi si caile potrivite prin care sa-i disciplinezi, sa le trezesti interesul etc…

   Comentariu de mireladinoulu | 22 Aprilie 2010 | Răspunde

   • Mi se pare, de asemenea, interesant modul in care accentul se pune pe cautarea de informatii, verificarea acestora din mai multe surse si in final creerea unei interpretari personale – necopiate de nicaieri. (copiatul atrage exmatricularea). Precum si dezbaterile (la liceu) a unei probleme controversate de pe ambele tabere… De exemplu: daca esti anti-Basescu, trebuie sa argumentezi de ce el este bun pentru presedentie… Asta da tema!

    Comentariu de myohemmin | 22 Aprilie 2010

 2. Foarte trist cind vezi cum drepturile si responsabilitatile parintilor sint incalcate cu nerusinare. Si ce e mai trist este ca parintii nici nu realizeaza asta….

  Comentariu de cristina | 21 Aprilie 2010 | Răspunde

  • Buna Cristina, interesanta scoala ta acasa… Nu stiu insa cum e mai bine: sa consider tanarul responsabil la 17 ani pentru bunele si relele care le face; sa incerc sa-l protejez si sa-l indrum o viata intreaga; sa-l las sa se dea cu capul de toate pragurile; sa i le inlatur din drum; sa-i bandajez ranile dupa ce s-a lovit sau sa-l las sa-si asume toate raspunderile? Ce parere aveti?

   Comentariu de myohemmin | 21 Aprilie 2010 | Răspunde

 3. Aici nu e vorba de cum e mai bine. Aici e vorba despre dreptul natural al parintilor de a-si educa copiii sau de dreptul lor de a alege modul de educatie al copiilor lor.

  Pina cind tinarul ajunge de 17 ani, care este considerat aproape adult in majoritatea tarilor, copiii sint pusi in centrele de indoctrinare, invatati ce sa gindeasca, nu cum sa gindeasca. Parintii, nu statul, au dreptul sa spuna ce sint invatati copiii, iar responsabilitatea le revine.

  Pacat ca parintii in ziua de astazi renunta la drepturile si responsabilitatile lor asa de usor, apoi se pling ca societatea o ia razna. Proverbul care spune ca asa cum e familia azi, asa va fi societatea de miine se vede la fiecare generatie. Facem acelasi lucru de decenii, dar vrem rezultate diferite. Face sens? Pentru mine nu.

  Comentariu de cristina | 21 Aprilie 2010 | Răspunde

  • Interesant punct de vedere… probabil majoritatea parintilor au posibilitatea si cunostintele sa-si indrume /educe copiii, ma intreb insa care este situatia cand ei doar „cred ca stiu”… Merita asumat riscul de a lasa noua generatie indrumata doar de parinti, care poate nu sunt toti la curent cu ultimile noutati in dezvoltarea psihomotorie (?) a propriilor odrasle? Cine ii poate atesta pe cei care pot si a-i separa de cei care nu pot?

   Comentariu de myohemmin | 22 Aprilie 2010 | Răspunde

   • Sa aplicam aceeasi gindire la dreptul la libertatea gindirii si a ideilor. Probabil majoritatea oamenilor gindesc bine, dar ce facem in situatia cind ei doar „cred ca stiu”? Cine ii poate atesta pe cei care gindesc bine si pe cei care nu o fac?

    Mergind mai departe, cine defineste cum este gindirea „buna”? E dreptul fiecaruia sa gindeasca ce vrea. Ca ne place sau nu, fiecare are dreptul sa aiba succes in viata, precum si sa esueze.

    Ca sa te indoiesti ca parintii sint capabili sa-si indrume copiii este sa-i faci prosti. Inseamna ca scoala la care au mers nu si-a facut treaba, daca nu sint in stare sa-si indrume copiii. Atunci de ce sa-i mai trimitem pe copii la scoala, daca parintii lor au iesit niste epave?

    Scolile de stat nu sint neutre. Au o agenda proprie. Ca sint unii parinti care sint de acord cu agenda statului si de aceea isi trimit copiii in centrele de indoctrinare, e una. Dar daca sint parinti care nu sint de acord cu agenda statului, de ce nu li se da voie sa-si educe copiii asa cum cred ei necesar?

    Comentariu de cristina | 22 Aprilie 2010

 4. 🙂 Eu cred ca diferenta mare aici o are faptul ca cei in cauza sunt minori. Daca adultii ar gandi pentru ei insusi bine sau rau, sa mearga la scoala asta sau cealalta, totul ar fi ok. E dreptul lor sa gandeasca si sa actioneze cum vor, atata timp cat libertatile altora nu sunt calcate.
  Insa statisticile ne arata, din pacate, atat parinti abuzivi, cat si ignoranti. Daca parintii aleg un sistem de educatie alternativ, autorizat de stat ca fiind valid, nu vad nici o problema, insa fara aceasta validare, eu cred ca datoria noastra e sa-i protejam pe cei ce nu se pot proteja singuri – copiii. Eu cred ca unii parinti pot fi profesori exceptionali si se pot ocupa cum isi doresc ei de copiii lor, insa nu cred ca scoala autorizata ar strica, din contra ar imbogati universul copiilor, cu alte puncte de vedere decat cele pe care oricum le vor gasi in casa in care traiesc.

  Comentariu de myohemmin | 22 Aprilie 2010 | Răspunde

 5. Acei minori apartin parintilor, nicidecum statului. Citi parinti din Romania abuzeaza de copiii lor, copii care sint obligati sa mearga la scoala de stat? Deci abuzul nu se poate opri doar prin faptul ca un copil merge la scoala publica.

  De ce consideri ca statul stie ce mai bine pentru copii decit stie un parinte ce e mai bine pentru copilul sau? De ce crezi ca standardul statului este mai ridicat decit standardul parintelui? Dupa cum se vede in Romania, scoala publica e la pamint!

  Parintii au dreptul sa-si protejeze copiii asa cum cred ei de cuviinta. Altfel unde ar fi limita in care statul actioneaza? Are voie statul sa vina in familie sa verifice ce mincare li se da copiilor, sa fie siguri ca sint hraniti conform standardului lor? Doar trebuie protejati, nu? Are voie statul sa vina si sa controleze copiii de cite ori fac dus, saula ce ora se duc la culcare? De ce nu? Doar trebuie sa avem grija de copii, ei sint minori, trebuie protejati!

  Apoi sa zici ca, mergind la scoala, se imbogateste universul copiilor, inseamna ca nu sti rostul scolii. Rostul ei este sa formeze mintea copiilor sa fie adulti ascultatori de stat si platitori de taxe, sint o comoditate de care se foloseste statul pentru a-si intensifica economia in lume.

  Copiii sint fortati sa invete o anumita programa, o anumita agenda, acea aprobata de stat. Nu sint lasati liberi, sa caute si sa cerceteze, totul este monitorizat si controlat. Totul are o directie trasata dinainte. Este dovedit ca cei care invata acasa sint mult mai educati decit cei din scolile publice. Pe linga faptul ca sint mult mai maturi psihic si emotional.

  Comentariu de cristina | 22 Aprilie 2010 | Răspunde

  • Cristina, eu cred ca in situatia in care exista un semn de intrebare asupra felului in care un copil e ingrijit, mananca, se spala, sau nu – asistenta sociala are obligatia si puterea sa intervina. In Finlanda o face.
   Vad insa ca tu esti un om inteligent si sper sa gasesti ratiunea de a face cum e mai bine pentru copiii tai. Numai bine!

   Comentariu de myohemmin | 22 Aprilie 2010 | Răspunde

 6. Are voie asistenta sociala sa vina sa-mi spuna sa dau copiilor mei o mincare in loc de alta? Are voie sa vina sa-mi spuna sa le fac baie la copiii mei la doua zile in loc de trei?

  De ce sintem dispusi sa ne aliniem conform standardului statului, cind guvernul este pus sa apere drepturile oamenilor, nu sa le incalce?

  Eu ca parinte am dreptul sa decid ce fel de educatie primeste copilul meu. Atita timp cit statul nu-mi da voie, imi incalca dreptul meu natural si inalienabil de a o face. Sint surprinsa citi parinti renunta la drepturle lor, de cele mai multe ori din comoditate.

  Comentariu de cristina | 22 Aprilie 2010 | Răspunde

 7. Parerae mea e ca, in nici un caz, un copil, de 16-20 ani, nu poate fi responsabil, ptr restul vietii. Trebuie supravegheat, si indrumat din umbra. Unii pot claca, si astfel, sa considere ca nu sunt in stare de nimic. Nici cei ce se descurca, nu sunt chiar , asa de independenti, incat parintii sa isi ia mana de pe ei. Bine e sa existe un echilibru, o realtie amiabila, intre cele 2 parti, respectiv parinte copil. Si ptr perioada cat este in scoala, cat si ptr maturitate. cand si parintele asteapta un telefon, o vizita, sau o mana de ajutor de la copiii, carora le-a dedicat multi ani din viata.
  Scoala, nu promoveaza concurenta, deoarece , asa cum s-a mai spus, cine vrea sa invete, invata , cine nu, GATA. Este nevoie si de patura de mijloc, de necalificati, si de oameni care sa execute, si sa puna in practica ideile geniilor. Este mult de discutat.

  Comentariu de Mihaela | 22 Aprilie 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: