Myöhemmin's Blog

Just another WordPress.com weblog

Graz

Caldura m-a invaluit imediat ce-am coborat din avionul, unde aerul conditionat era tinut pe 18 grade. Eram in Graz, al doilea oras, ca marime, al Austriei, capitala provinciei Styria. Dupa o mica aventura cu taxiul, ce nu accepta carti de credit, desi avea pe parbriz semnele a cel putin 5 tipuri, am ajuns la hotelul vechi de 158 de ani, numit dupa arhiducele Johann, caruia i se datoreaza si in ziua de astazi, prosperitatea orasului. Erzherzog Johann, plecat in Anglia, intr-o expeditie de spionaj, a inteles importanta caii ferate si a luptat ca orasul Graz sa fie situat pe traseul acesteia. In plus, indragostindu-se de o fata din popor, a cucerit inimile austriecilor, care i-au asezat statuia in centrul orasului.

Localnicii se mandresc cu cele 6 universitati, cu titlul de Capitala culturala a Europei, dobandit in 2003, cu apartenenta orasului vechi la patrimoniul UNESCO si mai putin cu Arnold Scharzenegger. Arhitectura face salturi majore de la stilul renascentist, trecand rapid prin baroc, gotic, Art Noveau si ajungand cu succes la cel futurist, reprezentat de Extraterestrul prietenos si Insula plutitoare din inima raului Mur. Se mandresc de asemenea, si cu Turnul cu ceas, singurul ramas din Castelul Schlossberg, pe care Napoleon neputandu-l cuceri prin lupta, l-a demolat in urma tratatul de pace de la Schönbrunn, dupa cucerirea Austriei. Legenda spune ca locuitorii orasului i-au platit acestuia, bani grei pentru salvarea turnului, ce poate fi si astazi vizitat, accesul fiind posibil fie pe scari, fie cu o telecabina ce urca tenace sub un unghi de saizeci de grade.

Impresionanta mi s-a parut si colectia de 32000 armuri si arme, incepand din secolul al 17-lea, ce sunt expuse in muzeul Landeszeughaus, armurile noi, niciodata folosite, ce includ si armura integrala a unui cal – una din putinele, daca nu singura, ramasa in lume.

In afara renumitelor gradini interioare, unde poti gusta mancare gurmet, magazinele te intampina cu preturi de la mari la foarte mari, daca din neatentie intri la Prada, unde niste papuci de vara costau 240 euro – avand probabil cateva functii inaccesibile neinitiatilor. Vanzatoarele asteapta sa fie salutate si nu se reped sa te serveasca, iar daca o fac, este clar ca e un magazin de lux, cu preturi pe masura. Pe strazile mici si aglomerate, austriecile sunt cocotate toate pe tocuri, inclusiv cand merg pe bicicleta, unul din mijloacele de tansport foarte utilizat, iar cersetorii abunda. Ii poti intalni in varianta in genunchi, cuminti si rugatori, sau in varianta agresiva, cand te opresc in numele diferitelor asociatii, si-ti cer sprijinul in paharul special destinat.

Un oras interesant…

Reclame

15 iunie 2010 - Posted by | University | ,

2 comentarii »

  1. Interesant oras! Acum inteleg de ce ai fost asa tacuta in ultima vreme! Welcome back!

    Comentariu de asacredeu | 16 iunie 2010 | Răspunde

  2. Bravo Gabi! Vacanta placuta in continuare si sa mai auzim de pe drum 🙂

    Comentariu de mireladinoulu | 16 iunie 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: